Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι

Home   /   Έξυπνο Ενεργειακό Σπίτι

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

 

Τα ενεργειακα σπιτια ενεργειακής κλάσης Α λέγονται τα σπίτια που σχεδιάζονται και χτίζονται σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων του 2010 και κατατάσσονται ανάλογα με την αποδοτικότητα τους σε 4 κατηγορίες Β, Β+, Α και Α+. Οι υπόλοιπες κατηγορίες από Β και κάτω θεωρούνται μη ενεργειακά αποδοτικές και δεν είναι αποδεκτές βάση του ΚΕΝΑΚ. για τις νέες οικοδομές.

Η συγκεκριμένη κατασκευή γίνεται με βασικό σκοπό την δραστική μείωση των εξόδων για την αγορά ενέργειας.

 

Οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις των υφιστάμενων κτηρίων οι οποίες οφείλονται κατα βάση στη αρχική κακή κατασκευή αλλά και στην παλαιότητα (ανυπαρξία μονώσεων και στεγανοποιήσεων, κακής ποιότητας κουφώματα, κακός προσανατολισμός, κακοκατασκευασμένες και απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις θέρμανσης χωρίς αυτονομία ή αυτονομία παλαιού τύπου με ωρομετρητές, χωρίς αυτοματισμούς εξοικονόμησης ενέργειας, με παλαιό μηχανολογικό εξοπλισμό χαμηλού βαθμού απόδοσης, εγκαταστασεις παραγωγής ζεστού νερού με ενεργοβόρους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά παλαιάς τεχνολογίας με χαμηλό βαθό απόδοσης κ.λ.π), έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.

 

Η Λάκων Τεχνική Κατασκευαστική προσφέρει ειδικά πακέτα λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κατοικίας τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν:

 

 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με σύγχρονα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαθέτουν πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης που μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80% (αντλίες θερμότητας).

 

 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με συστήματα συμβατικών καυσίμων χαμηλότερου κόστους από το πετρέλαιο (φυσικό αέριο και υγραέριο) και σε συνδυασμό με συσκευές πολύ υψηλής απόδοσης (λέβητες φυσικού αερίου και υγραερίου με συμπύκνωση) τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60%.

 

 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με συστήματα βιομάζας (λέβητες πέλλετ) τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50%.

 

 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρικού ή παλαιού ηλιακού θερμοσίφωνα με ένα νέο ηλιακό θερμοσίφωνα πολύ υψηλής απόδοσης ή ακόμα και με ηλιοθερμικό σύστημα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν έως και 85% εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού.

 

 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με θερμοσίφωνα – αντλία θερμότητας παραγωγής ζεστού νερού που να μπορεί να εξασφαλίσει έως και 70% εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού .

 

 • Κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη, μόνωση ταράτσας, μόνωση στέγης κ.λ.π) που μπορεί να εξασφαλίσει έως και 80% μείωση των θερμικών απωλειών για θέρμανση και έως 50% μείωση των ψυκτικών φορτίων για κλιματισμό .

 

 • Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων που μπορεί να εξασφαλίσει έως και 15% μείωση των συνολικών θερμικών απωλειών για θέρμανση και έως 25% μείωση των συνολικών ψυκτικών φορτίων για κλιματισμό .

 

 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (net metering) το οποίο μπορεί να καλύψει στο 100% τα έξοδα για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μιας μέσης κατοικίας..

 

 • Εγκατάσταση ενός μικρού χαμηλού κόστους διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι 450 watt το οποίο μπορεί να διασφαλίσει, κυρίως κατά τις περιόδους μεγάλης ηλιοφάνειας που δεν είναι λίγες στην χώρα μας, εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να φτάσει έως και 30% .

 

 • Αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης η οποία μπορεί να διασφαλίσει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία του φωτισμού έως και 80% .

 

 • Εγκατάσταση απλών, έξυπνων και οικονομικών συστημάτων αυτοματισμού (ανιχνευτές κίνησης, ανιχνευτές φωτός, ανιχνευτές έντασης φωτισμού, ντίμερ) για το έλεγχο του φωτισμού τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους του σπιτίου (κήποι, προαύλια, μπαλκόνια κ.λ.π), η οποία μπορεί να διασφαλίσει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 20%.

 

 • Πλήρης ανακαίνιση κα ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του σπιτιού με μια έξυπνη ηλεκτρική εγκατάσταση για την πλήρη διαχείρηση όλων των ηλεκτρικών φορτίων του σπιτιού η οποία μπορεί να διασφαλίσει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 40%.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΙΙ το οποίο παρέχει την δυνατότητα ένταξης σε αυτό κατοικίων. Οι εργασίες αναβάθμισης επιδοτούνται σε ποσοστό που φτάνει εώς 70% με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.

 

Κλείστε Ραντεβού Για Εκτίμηση Κόστους Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικίας

 

 

 

 

ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ;

Οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής δημιουργούν διαρκώς νέες ανάγκες, οι οποίες απαιτούν την διαχείριση τους από ένα σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου. Η φράση “έξυπνο σπίτι” χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε οικία, ενσωματώνει – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τη δυνατότητα ρύθμισης και έλεγχου ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Το σπίτι με νοημοσύνη σκέπτεται και ενεργεί βάση των καθημερινών σας αναγκών και συνηθειών, δίνοντας σας τον απόλυτο έλεγχο σε συστήματα ασφάλειας, θέρμανσης, φωτισμού, ηλεκτρικών συσκευών, περιεχομένων multimedia κ.α. Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε ο ιδιοκτήτης βρίσκεται εντός του κτιρίου είτε βρίσκεται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει πλήθος λειτουργιών οι οποίες κατοχυρώνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ιδιοκτησίας σας με εξελιγμένους τρόπους που προηγουμένως ήταν ανέφικτοι. Για παράδειγμα με τα συστήματα ασφαλείας οι ένοικοι μπορούν:

 • Να ειδοποιηθούν ότι επιχειρείται διάρρηξη και παράλληλα να προκληθεί πανικός στους επίδοξους διαρρήκτες ενεργοποιώντας την σειρήνα και τον φωτισμό σε ολόκληρο το σπίτι. Το σύστημα μπορεί να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη στο κινητό του τηλέφωνο, το Κέντρο Λήψεων Σημάτων και εφόσον έχει γίνει η σχετική ρύθμιση ειδοποιείται αυτόματα και η αστυνομία.

 

 • Αν αντιληφθούν ύποπτες κινήσεις και θορύβους κατά την διάρκεια της νύχτας, να πραγματοποιήσουν φωταψία σε ολόκληρη την οικία με το πάτημα ενός διακόπτη.

 

 • Να ειδοποιηθούν από το σύστημα για πλημμύρα, πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα, βλάβες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.α.

 

 • Να έχουν οπτική αναπαράσταση της οικίας τους μέσω εγκατάστασης μίας ή περισσότερων καμερών οι οποίες θα μεταφέρουν την εικόνα του σπιτιού στον υπολογιστή ή στο κινητό.

 

 • Όπως γίνεται αντιληπτό ένα έξυπνο σπίτι έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα ασφαλείας οι οποίες προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των ενοίκων.

ΑΝΕΣΗ

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει μοναδικές συνθήκες άνεσης με το πλήθος λειτουργιών που διαθέτει. Μέσα από το σύστημα εγκατάστασης δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν ή απενεργοποιηθούν πολλές λειτουργίες της οικίας με την χρήση κινητού τηλεφώνου όπως να τίθεται σε λειτουργία ο θερμοσίφωνας πριν φτάσετε στο σπίτι, να ανάβουν τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού όταν βρίσκεστε κοντά, να ρυθμίζετε την θέρμανση, να κλείνετε την παροχή ρεύματος σε κάποια συσκευή που αφήσατε ανοιχτή κ.α. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάται ο απόλυτος έλεγχος της οικίας σας ρυθμίζοντας πολλές από τις λειτουργίες του σπιτιού από το κινητό σας τηλέφωνο.

Επιπλέον, για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία μπορούν να προγραμματιστούν πιθανά σενάρια τα οποία εφαρμόζονται με το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό ή με την λειτουργία έναν διακόπτη. Ενδεικτικά κάποια από τα σενάρια μπορεί να είναι:

«Φεύγω»

Όταν φεύγετε από το σπίτι να απενεργοποιούνται οι ηλεκτρολογικές συσκευές, η θέρμανση, η ύδρευση, το φυσικό αέριο , να ενημερώνεστε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα, να ενεργοποιείται ο συναγερμός κ.α.

«Διακοπές»

Όταν απουσιάζετε για διακοπές να ενεργοποιούνται / απενεργοποιούνται σε τυχαίες και λογικές ώρες ηλεκτρικές συσκευές και φώτα προκαλώντας την αίσθηση σε πιθανούς διαρρήκτες ότι το σπίτι κατοικείται, να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για πιθανούς κίνδυνους και καταστροφές εποπτεύοντας με κάμερες τον εσωτερικό χώρο.

«Έρχομαι»

Η επιστροφή στο σπίτι να συνεπάγεται κατόπιν δική σας θελήσεως την ενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών όπως θέρμανσης, κλιματιστικού, θερμοσίφωνα κ.α. Συνεπώς ο κατάλληλος προγραμματισμός του συστήματος με βάση τις καθημερινές ανάγκες βελτιστοποιεί την ποιότητα της ζωής σας.

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το έξυπνο σπίτι και την ορθολογική διαχείριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων επιτυγχάνεται μια σειρά από οικονομίες.

Συγκεκριμένα:

 • Η κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων αυτοματισμών για την θέρμανση μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο η άσκοπη σπατάλη ενέργειας, όταν ο ένοικος για παράδειγμα απουσιάζει από την οικία του ή τα παράθυρα είναι ανοιχτά, μειώνεται βαθμιαία.

 

 • Ελαχιστοποιείται το κόστος λειτουργίας της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης απενεργοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές και φωτά που δεν χρησιμοποιούνται από τους ένοικους.

 

 • Αυξάνεται ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων και ταυτόχρονα μειώνονται τα έξοδα συντήρησης τους. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας για τους ιδιοκτήτες των έξυπνων σπιτιών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 35% κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτοματισμού αυξάνει την αξία ενοικίασης και πώλησης της οικίας προσφέροντας άνετη διαβίωση και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και εσόδων από ένα συμβατικό σπίτι.

 

 

Κλείστε Ραντεβού Για Εκτίμηση Κόστους Κατασκευής Έξυπνου Σπιτιού